Waarom een kas aanschaffen?

Een kas aanschaffen, betekent een strijd aangaan met het klimaat. Het klimaat kan gestuurd worden, door de mogelijkheid een maximum aan licht en warmte te verkrijgen. Hierbij is volgende factor uiterst belangrijk : het aantal beluchtingsramen, dit in combinatie met een behoorlijk brede ingang. Een kas wordt namelijk belucht met het zogenaamde schoorsteeneffect.

Kan een kas 12 maanden per jaar gebruikt worden?

Een kas zal uw kweekseizoen ruim verlengen, zowel in de lente als in de herfst. Het ganse jaar door uw kas gebruiken zal sterk afhangen van uw geografische ligging, de plaats van uw kas en het ter beschikking hebben van verwarmingsmogelijkheden. Tijdens de winter kunnen we vorstgevoelige planten in de kas overwinteren.

Wat kost een kas?

Veel hangt uiteraard af van uw budget. U kan zich reeds een degelijke tunnelkas aanschaffen met een zeer kleine investering. Laat het ons zo stellen : u krijgt altijd waar voor uw geld. Zoekt u een kas die uzelf en uw kinderen overleeft, dan moet u kiezen voor een stevige constructie. Veel hangt ook af van waar u de kas zal plaatsen : staat deze in de wind, op een open terrein zonder enige afscherming van een haag of een muurtje ? Of wordt de kas in een afgesloten stadstuintje geplaatst. In het laatste geval bent u misschien reeds goed bediend met een lichtere aluminium-constructie. De tomaten zullen in elk geval dezelfde zijn. Volgende faktoren spelen ook een rol in de kostprijs van uw kas : monteert u de kas zelf of laat u deze plaatsen ? Maakt u zelf een fundering of koopt u een funderingsprofiel ? Start u met een eenvoudige kas of wenst u een complete kas met alle mogelijke accessoires ? Wij helpen u graag met de juiste keuze voor uw project.

Is de grootte van een kas belangrijk?

De grootte, in het bijzonder het volume van de kas is heel belangrijk. Hoe groter het volume, hoe kleiner de temperatuurschommelingen, hoe gemakkelijker om goede resultaten in uw kas te behalen. Bij de aankoop van een kas denkt u als klant meestal aan één mogelijk gebruik (bv tomaten) waarbij u vergeet dat deze hobby snel kan groeien. Bij het bezoek aan vrienden en familie krijgt u al eens vlug een voorbeeldje mee, en als dusdanig staat uw kas heel vlug vol. U zou verrast zijn hoeveel mensen reeds na 1 jaar terugkomen voor de uitbreiding van hun kas. Jammer voor de investering, wetende dat de kleinste kassen relatief de duurste zijn. Een ruitje extra in de lengte kost écht niet zoveel extra. Dus een goede raad: neem uw kas steeds iets groter dan wat u nu voor ogen heeft. We letten ook speciaal op de breedte: de breedte is steeds belangrijker dan de lengte, want uw padbreedte is steeds dezelfde. Dus hoe meer breedte, hoe meer effectieve kweekruimte wordt verkregen.

Wat zijn de voordelen van een kas in polycarbonaat

Door de dubbelwandige platen kun je het klimaat gemakkelijker regelen en verkrijg je een beter isolatie: tot 40 % warmtebesparing t.o.v. enkel glas. Door de hogere isolatiewaarde krijg je een constantere temperatuur en een idealer klimaat, zodat voor de planten betere groeicondities gecreëerd worden. Bovendien worden de zonnestralen beter gefilterd. Polycarbonaat is eveneens veiliger en haast onbreekbaar in geval van hagel, voetballen en spelende kinderen. Ook wordt glasbreuk vermeden bij het transport en de montage. Dankzij polycarbonaat verlengen we het seizoen nog eens met een 4-tal weken doordat we vroeger kunnen starten en het seizoen iets verlengd wordt.

Hoe lang duurt het om een kas te monteren?

In geval u één persoon heeft om te helpen en het terrein ligt klaar, dan kan u heel gemakkelijk de kas opbouwen en uw plantjes verhuizen in 1 tot 2 dagen. De opbouw van de kas gebeurt trapsgewijs volgens een gedetailleerde montagehandleiding met tekeningen en tekst.

Welke fundering heeft een kas nodig?

De fundering voor een kas is van heel groot belang. Het is de fundering die uw kas beschermt tegen alle mogelijke druk vanuit de grond (grondwater dat opduwt door de vorst, verzakkingen tijdens droge periodes). Hier bieden wij u de keuze. Of u maakt zelf een fundering : een gemetst muurtje, een gegoten beton-fundering of een beton-platen-fundering. Deze oplossingen zijn goed voor zover de fundering haaks wordt geplaatst, met een lichte helling over de lengte, en voldoende diep (tot onder de vorstgrens). Een alternatief en veel eenvoudiger oplossing is de aluminium-fundering.