Gereedschappen

Snoeischaar Reinigen

Voorkom het infecteren van planten via het snoeien door regelmatig de snoeischaar te reinigen.

Een snoeischaar is een van de belangrijkste instrumenten in de tuin. Van het wegsnijden van ongewenste takken tot het naar de vaas helpen van jouw favoriete bloemen, dit stuk gereedschap is de beste vriend van een tuinman.

Helaas, omdat een snoeischaar zo vaak gebruikt wordt kunnen de messen vuil en roestig worden en bacteriën meedragen die gezonde planten kunnen infecteren. Maar dat kun je voorkomen door deze eenvoudige tip.

Gebruik eerst warm water en twee theelepels afwasmiddel om sap en vuil van de messen weg te schrobben met een harde borstel. Spoel vervolgens de oplossing van de bladen met schoon water. Als er roest op uw scharen komt, gebruik dan staalwol om de roestvlekken te verwijderen.

Zet de messen vervolgens drie minuten in een kleine emmer met water en een theelepel bleekwater. Dit doodt organismen op uw messen die plantenziektes kunnen veroorzaken. Na de schaar nat gemaakt te hebben dient u hem goed af te drogen.

Spuit de schaar dan in met wat smeerolie om roestvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat u uw snoeischaar ophangt bij het opbrengen. Volg deze tip elke keer dat u gebruik maken van uw snoeischaar en hij blijft schoon en veilig voor uw tuin.