De bijsluiter niet volledig
De bijsluiter die bij de EM-Activator in de doos is bijgevoegd is niet volledig.
Het is van groot belang dat u heet water (warmer dan 25 graden Celcius)
giet tussen de witte binnenbeker en de EM-Activator. Dit dient als geleiding
van de warmte. Voor het aanmaken van EM tot EM-A kunt u kijken in de
brochure bij “bereidingswijze”.
Verwarmt de EM-Activator de vloeistof?
Nee, de EM-Activator verwarmt de vloeistof niet, maar houdt
de vloeistof warm op een temperatuur tussen de 23 en 27° Celcius.
Kan ik ook Yoghurt in mijn activator maken?
Recept voor het maken van Yoghurt in de EM-Activator.

 

Benodigdheden:

850 ml. verse halfvolle melk

150 ml. Yoghurt

1 EM-Activator

 

Werkwijze:

  1. Breng de melk aan de kook en laat het daarna afkoelen tot  40° Celsius
  2. Meet 150 ml. yoghurt af en schenk het in de witte beker
    Schenk de warme melk er al roerend bij
  3. Doe warm water in de EM-Activator
  4. Zet het witte beker in het warme water
  5. Sluit alles af
  6. Stekker in het stopcontact en de rode schakelaar omzetten zodat het lampje gaat branden
  7. Laat het mengsel 24 uur staan
  8. Neem witte beker uit de activator
  9. Even laten afkoelen en plaats het dan in de koelkast om verder te koelen

    De yoghurt is klaar om te eten.

Kan ik de inhoud van de Bokashi-keukenemmer bij mijn composthoop doen?
Mist goed gefermenteerd kunt u de inhoud van de emmer op de composthoop
gooien. M.a.w. nadat de emmer vol is, minimaal 4 weken afgesloten laten
staan voor u het op de composthoop gooit.
Als u de inhoud direct in de bodem verwerkt is dit niet beslist noodzakelijk
en volstaat 2 weken fermenteren.
Wat is EM?
EM is de afkorting van Effectieve Micro-organismen; microscopisch kleine wezentjes.
EM is een combinatie van nuttige, regeneratieve micro-organismen, die vrij
in de natuur voorkomen en niet zijn gemanipuleerd. Dit mengsel verhoogt de
natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens en dier.
Wat zijn gistvlokken?
Bij de fermentatie van EM-A verschijnt er na een aantal dagen een
wit vliesje die overgaat in witte vlokken. Deze zijn volledig onschadelijk
en hebben een positieve invloed op het product en horen bij de
fermentatie ook kunt u hieraan zien dat de fermentatie geslaagd is.
Wat is Bokashi?
Bokashi is Japans voor gefermenteerd organisch materiaal.
Kan de Bokashi-emmer buiten staan?
Voor het fermentatie proces in de emmer zal het waarschijnlijk niets uitmaken
of de emmer binnen of buiten staat. De kunststof waarvan de emmer is
gemaakt is echter niet voor gebruik buiten. Het zal door de invloed van de verschillende
weersomstandigheden verkleuren en verharden waardoor de emmer makkelijk
breekt. Het deksel wordt ook harder en zal slecht afsluiten wat het
fermentatieproces niet ten goede komt.
Wat is Bokashi-starter?
Bokashi-starter is een “kant-en-klaar” product om te gebruiken in
de Bokashi keukenemmer. Deze toegevoegde micro-organismen
uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse
GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren.
Wat is de houdbaarheid van EM-A?
EM-Actief heeft een levensduur van “gewoonlijk” 4 weken. Mits het goed gefermenteerd is
en luchtdicht bewaard.
Hoe bewaar ik EM-Actief?
EM-Actief kunt u het beste luchtdicht afgesloten bewaren in plastic flessen.
Bij voorkeur op een koele en donkere plaats (niet in de koelkast).
Welk water te gebruiken voor de EM-oplossing?
Het is belangrijk dat u kwalitatief goed water gebruikt, met zo min mogelijk
chloor en andere chemicaliën. Ook is regenwater of bronwater een goede optie.
Hoe dien ik EM-Actief toe aan mijn planten?
Het toedienen van EM-Actief aan de planten gebeurd bij voorkeur
‘s morgens vroeg, ‘s avonds of bij regenachtig weer.
Kan ik EM-Actief gebruiken bij het composteren?
U kunt EM-Actief gebruiken om het composteren te bevorderen door
deze regelmatig te enten over de composthoop of ton.
Ook kunt u EM-Actief gebruiken als geurbestrijder, door deze toe te
dienen aan uw composthoop of bak.
Is het mogelijk EM te gebruiken voor stimulering van de menselijke darmflora?
Wij adviseren EM voor gebruik in huis en tuin, en mogen niet
adviseren om EM te gebruiken voor menselijke toepassingen.
Oftewel, wij dragen het advies niet uit om EM te gebruiken voor
de menselijke darmflora.
Kan ik met EM schimmelplekken in het huis verwijderen?
De werking hiervan is bij ons nog niet bekend en wordt nader
onderzocht. We houden u op de hoogte zodra meer hierover bekend.
Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer?
Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer
duurt gemiddeld 2 weken. Na 2 weken is de emmer helemaal gevuld
en kunt u het in de bodem/plantenbakken verwerken.
Wat gebeurt er met de laatste keukenresten die ik in de Bokashi-keukenemmer doe?
U kunt de gehele inhoudt van de Bokashi-keukenemmer in z’n geheel
in de bodem verwerken, een gemiddeld huis gezin doet er namelijk twee
weken over voordat de emmer gevuld is. Dus het laatste afval dat erin
gaat kunt u ook gelijk in de bodem verwerken.
Er zijn dan genoeg positieve micro-organismen zodat ook dit afval niet
meer gaat rotten in de bodem.
Welke keukenresten kan ik gebruiken om in de Bokashi-keukenemmer te doen?
In de Bokashi-keukenemmer mag al het organische materiaal wat
uit de keuken komt. Zoals gekookte aardappelen, gekookt en rauw
vlees, botjes, sinaasappelschillen, aardappelschillen, eierdoppen,
bananenschillen. Kort samengevat eigenlijk alles wat organisch is.
Is het fermenteren van m’n keukenafval goed gelukt?
Het resultaat van de fermentatie kunt u aan verschillende
dingen meten.
De geur is heel belangrijk bij fermentatie. Fermentatie is
een conserveringsmethode waarbij we het door middel van
melkzuurbacteriën verzuren. Dus de geur moet zoet/zuur
zijn en zeker niet verrot ruiken.Wanneer de keukenemmer een week wordt weggezet vindt
u na een week een witte schimmellaag over het product.
Dit betreft een veilig schimmel hierbij kunt u denken aan
schimmelkazen en zuurdesembrood.

Mochten er verder nog vragen zijn dan kunt u contact
opnemen via het contact formulier.

Wat zijn Edasil Kleimineralen
Edasil kleimineralen behoren tot de kleinste deeltjes die in de
bodem voorkomen. Het bijzondere aan deze Edasil kleimineralen
is de combinatie van hun vorm en samenstelling. Zij bestaan uit
vele dunne plaatjes. Het voordeel hiervan is dat zij een zeer
groot oppervlak per gewichtseenheid hebben. Dit kan voor het
Bentoniet-kleimineraal oplopen tot 800 m2/gram, ter vergelijking
het meest in Nederland voorkomende kleimineraal (Illiet) heeft
maximaal 150 m2/gram oppervlakte.Daarnaast zijn de Edasil kleimineralen ten gevolge van hun
chemische samenstelling elektrisch geladen. Deze lading wordt
in de bodem altijd geneutraliseerd door ionen. Dit betekent dus
dat Edasil kleimineralen een groot ionenbindend vermogen hebben.
Vanwege deze eigenschappen kunnen Edasil kleimineralen een
belangrijke rol in de bodemvruchtbaarheid vervullen.
De Edasil kleimineralen worden gewonnen in zuid-Duitsland.
De korrelgrootte ligt voornamelijk tussen 2.0 – 5.0 mm. (73 – 77 %).

Adsorptie
Het grote adsorptie(bindend) vermogen van de Edasil kleimineralen
heeft een belangrijke functie. De Edasil kleimineralen zorgen ervoor
dat vele ionen (K, Ca, Mg, Na, NH4, en spoorelementen) worden
gebonden en pas weer vrijkomen als de concentratie in de bodem
van één van deze elementen afneemt. Zo zorgen Edasil kleimineralen
voor een constante aanvoer van allerlei voedingsstoffen. Nitraten
worden minder door Edasil kleimineralen gebonden maar door de
verbeterde structuur van de bodem is er minder kans op uitspoeling.

Complexen
Edasil kleimineralen kunnen met Aluminiumionen(Al) het klei-Al-complex
en met organische stoffen het klei-humus complex vormen. Deze
complexen bestaan uit vele kleideeltjes humusmoleculen en zelfs
kleine zandkorrels. Micro-organismen spelen bij het vormen van een
klei-humus complex een grote rol. Beide complexen hebben grote
betekenis voor de bodemvruchtbaarheid. Door hun vorm vergroten
zij de stabiele structuur van de bodem welke essentieel is voor
optimalisatie van de vocht-, lucht- en warmte- huishouding in de
bodem, welke weer de fysische, chemische en biologische processen
in de bodem beïnvloeden. De beide complexen spelen daarnaast ook
nog een rol bij de pH-buffering en de regulering van concentratie van
o.a. fosfaat, sulfaat en spoorelementen.

Micro-organismen
Micro-organismen spelen een belangrijke rol bij de bodemvruchtbaarheid.
Zij spelen een rol bij bijna alle processen in de bodem zoals de
mineralisatie, de humusvorming, enz. De Edasil kleimineralen en
de complexen die worden gevormd zijn een ideale leefomgeving voor de
micro-organismen waardoor deze beter kunnen functioneren.
De Edasil kleimineralen en de complexen bieden de micro-organismen:
– een groot oppervlak om aan te hechten
– een stabiele voorziening van water waardoor droge periodes
overleefd kunnen worden
Via de kleine poriën een bescherming tegen grotere organismen die
van bacteriën leven (protozoa).

 

Samenstelling:
Montmorilloniet gehalte 70-80 %
Specifieke oppervlakte 600-800 m2/g
Ionen uitwisselingscapaciteit 70-85 mvol/100 g
Wateropnamecapaciteit 135 %
Watergehalte 6-8 %
pH waarde 7-8
Basische werking 4 %
Dichtheid 2.6 g/cm3</SUP< TD>
Chemische analyse
Silicium oxide ca. 56 %
IJzer oxide ca. 0.4 %
Aluminium oxide ca. 16.0 %
Calcium oxide ca.4.0 %
Magnesium oxide ca. 4.0 %
Kaliumoxide ca. 2.0 %
Natrium oxide ca. 0.4 %
Spoorelementen
Borium ca. 1000 ppm
Kobalt ca. 35 ppm
Koper ca. 20 ppm
Mangaan ca. 300 ppm
Molybdeen ca. 20 ppm
Nikkel ca. 50 ppm
Zink ca. 90 ppm

 

Wat is Ostrea zeeschelpenkalk en hoe werkt het?
Ostrea zeeschelpenkalk is een kalkbron die gewonnen wordt uit
schelpenbanken in de Noordzee. Vervolgens wordt deze gedroogd
en gebroken. Ostrea zeeschelpenkalk is rijk aan Calciumcarbonaat
(96.1%) en bevat weinig water. De droge stof is 99.5%. De zuurbindende
waarde is 54.Door het Centraal Laboratorium voor C.H.V.-Encebe NV en Sobel NV is
een mineralenanalyse van Ostrea zeeschelpenkalk uitgevoerd met de
volgende resultaten.

 

Calcium 44 %
As 99.44 %
Arseen 9.7 mg/kg
Cadmium   0.02 mg/kg
Kwik 0.04 mg/kg
Lood 1.8 mg/kg
Fluor 51 mg/kg
Natrium 5000 mg/kg
Kalium 150 mg/kg
Magnesium 450 mg/kg
Zink 18 mg/kg
Mangaan 55 mg/kg
Kobalt 16 mg/kg
Selenium < 0.1 mg/kg
Chloride 1130 mg/kg
Fosfaat 12 mg/kg
Sulfaat 470 mg/kg
Koper 12 mg/kg
IJzer 4400 mg/kg

 

Daarnaast heeft het Quist Laboratorium te Aarhus in Denemarken metingen
gedaan met betrekking tot de oplosbaarheid van diverse soorten kalk. Hier
wordt de duur aangegeven om kalk in zoutzuur voor 99% op te laten lossen.
Uit deze cijfers kan men afleiden dat Ostrea zeeschelpenkalk een langdurige
werking heeft.
– Landbouwkalk (kalksteen):  60 minuten
– Ostrea zeeschelpenkalk:   750 minuten

Werking van Ostrea zeeschelpenkalk
Een natuurlijke samenleving waarbij symbiose een grondprincipe is, is gebaad
bij een milieu in rust. Een zeer belangrijk gegeven in een samenwerkend
bodemmilieu is de zuurgraad van de bodem. De verhoudingen tussen
micro-organismen wordt sterk beïnvloed door deze zuurgraad. Er is voor elke
micro-organisme een optimale zuurgraad. Wordt de zuurgraad verstoort dan
is het milieu verstoort, de symbiose raakt verstoord dit heeft nadelige invloed
op het productie vermogen van de grond.
Landbouwkalk is zeer fijn gemalen kalk welke als deze op de bodem wordt
gebruikt zeer snel oplost. Het gevolg is dat de zuurgraad in een zeer kort
tijdsbestek wordt verhoogd. Het gevolg hiervan is dat de symbiotische
leefgemeenschap van micro-organismen enorm wordt verstoord. Nadat de
kalk is opgelost en zijn vernietigende werking heeft gedaan is de kalkbron
weg en keert de zuurgraad vrij snel terug naar zijn oude waarde waarna er
weer bekalkt moet worden. Er ontstaat zo een jo-jo effect waarbij de
noodzakelijk rust toestand voor symbiose nooit tot stand komt.

Bij het gebruik van Ostrea zeeschelpenkalk is dit echter anders. Daar Ostrea
zeeschelpenkalk veel grover van samenstelling is lost deze veel langzamer op.
Hierdoor ontstaat er een zeer geleidelijk pH. effect waar het micro-organismen
milieu zich langzaam aan kan aanpassen. De symbiose blijft gehandhaafd en er
ontstaat geen jo-jo effect. Kalk wordt meestal ingezet om de pH te verhogen.
Dit gebeurt door het weg vangen van H+ ionen uit het wortelmilieu. Dit gebeurt
bij fijne kalk sneller dan bij grove kalk. Het duur effect van grove kalk is echter
veel groter. Denk maar aan het IJsselmeer polder effect.

pH streefzone voor verschillende gronden:

 

Soort grond: zand zandleem leem Klei
pH (KCl) 5.2 – 6.0 5.7 – 6.5 5.9 – 6.7 6.1 – 6.9
pH (H2O) 6.3 6.8 7.0 7.2

 

Een voordeel van Ostrea zeeschelpenkalk is dat het een langdurige werking heeft
en dus te hoge of te lage pH kan vermijden. De pH wordt dus gedurende langere
tijd beïnvloed door de kalk waardoor een optimale plantengroei kan ontstaan.

Bodemleven
Door een stabiele pH kan ook het microbiële bodemleven worden bevorderd.
Dit heeft positieve gevolgen voor de plantengroei. De snellere mineralisatie
leidt tot meer positieve voedingsstoffen, zowel N, P, K en spoorelementen,
waardoor gebrekverschijnselen en dus groeiachterstanden worden voorkomen.
De micro-organismen produceren allerlei bio-actieve stoffen (vitaminen,
anti-oxidanten en hormonen) die zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de
oogst kunnen verbeteren. Tevens wordt door het microbiële bodemleven de
lucht- en waterhuishouding verbeterd. Naast het reguleren van de zuurgraad
heeft Calciumcarbonaat ook nog een positieve werking op de bodemstructuur
en kan het vastgelegde voedingsstoffen weer ontsluiten.
Ostrea zeeschelpenkalk bevat daarnaast ook nog vele spoorelementen. Door
deze kalkbron te gebruiken wordt de bodem dus gelijk van vele
voedingselementen voorzien.

 

Wat is Bokashi in 25 kg. verpakking
Bokashi bestaat uit een mengsel van minimaal drie organische materialen,
die met behulp van EM worden gefermenteerd. De organische middelen
worden zonder zuurstof (anaëroob) verpakt zo kan er een fermentatieproces
plaatsvinden waarbij vele stofwisselingsproducten van micro-organismen
worden gevormd. Alle organische (rest)stoffen kunnen worden gebruikt voor
deze fermentatie. Net als bij zuurkool behoudt de Bokashi zijn voedingswaarde
door de fermentatie.Materialen voor Bokashi:
Elk organisch materiaal is geschikt om er Bokashi van te maken,
enkele voorbeelden zijn bierborstel, tarwezemelen, rijstzemelen, maïsmeel,
speltdoppen, etc. Het is gewenst om een combinatie van organische stoffen
te kiezen, die zowel een hoge als een lage C/N verhouding hebben. Het meest
ideaal is om een gemiddelde C/N verhouding tussen de 20% en 50 %
te hebben. In het algemeen wordt het gebruik van tenminste 3 verschillende
organische materialen aanbevolen om de microbiële diversiteit te verhogen.

Recept Bokashi:

Organisch materiaal          150 liter
EM1                                       150 ml
Melasse                               150 ml
Water*                                   15 liter
Edasil kleimineralen          2.5 kg
Ostrea zeeschelpenkalk    2.5 kg

* De hoeveelheid water hangt af van de vochtigheid van de gebruikte
materialen.Het drogestofgehalte mag niet hoger zijn dan 35 %. Dit is als
volgt te controleren, wanneer men de kant en klare Bokashi in de hand
samenknijpt, mag deze kluit niet uiteen vallen en er mag geen vocht uit sijpelen.

Bokashi is een voedingsbron voor de in de bodem te enten micro-organismen.
Het is de bedoeling dat deze zich definitief in de bodem kunnen vestigen,
zich vermeerderen en daardoor domineren over de aanwezige ongewenste
micro-organismen. De neutrale groep micro-organismen die in een
ziekteverwekkende bodem de zijde kozen van de tot dan toe overheersende
ongewenste micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de EM effectieve
en nuttige micro-organismen. Op deze wijze wordt een ziekteverwekkende
bodem een ziekteonderdrukkende bodem.
De positieve micro-organismen produceren bovendien uit de Bokashi
waardevolle voedingsstoffen voor het gewas, waaronder bioactieve stoffen,
zoals natuurlijke plantstimulerende stoffen, vitaminen, en aminozuren.
Deze symbiose, het samenleven tussen plant en bodemflora, is het meest
natuurlijke proces in een bodem. De land- en tuinbouw kan op geen enkele
andere manier, duurzaam meer profijt uit de bodem halen.

Wat is MestBest?
Mest-Best wordt samengesteld uit vrij in de natuur voorkomende
organische en anorganische materialen welke rijk zijn aan voor de
plant goed opneembare voedingsstoffen. Dit product is 100% natuurlijk
en bevat geen chemische toevoegingen. Naast N,P,K in organische vorm
bevat Mest-Best een veelfout aan micro- en sporenlementen.
MestBest is een volledige bemesting voor uw gewassen. Mest-Best bevorderd
o.a. het felbegeerde klei-humus complex, waardoor een goede kruimelstructuur
ontstaat. Vocht en voedingsstoffen worden vast gehouden.
De inhoud in de emmer wordt geen compost. Hoe kan dat?
De inhoud van de emmer veranderd niet van structuur zo lang het in
de emmer zit. Pas als het in de bodem is verwerkt of op de composthoop
wordt gestort zal het composteren.
In de emmer fermenteert het net zo als b.v. van kool, zuurkool maken;
dat verandert ook niet van structuur zolang het in het vat zit.
Als er witte schimmel op komt te staan is dat goed. De witte schimmel
is dezelfde als die van b.v. camembert of brie.
De emmer stinkt. Hoe kan dat?
De emmer moet goed afgesloten zijn. Probeer eens een beetje meer
Bokashi-Starter toe te voegen. Sommige producten zoals bloemkool
hebben zo’n sterke geur dat zelfs EM dat niet kan onderdrukken.